PROFESIONALNA LED RASVJETA

LED RASVJETA U MUZEJU ILI UMJETNIČKOJ GALERIJI

LED RASVJETA U MUZEJU ILI UMJETNIČKOJ GALERIJI

Uloga muzeja razvija se - osim ispunjavanja njihove tradicionalne uloge prikupljanja, očuvanja i dijeljenja umjetničkih zbirki, one postaju destinacije usmjerene prema posjetiteljima i zajednici. Kako bi se zadržao korak s promjenama očekivanja posjetitelja, sustavi LED rasvjete pomoći će vam da stvorite nezaboravan doživljaj, razlikujući Vašu instituciju i privlačeći novu generaciju muzejskih posjetitelja.

 

VANJSKA LED RASVJETA ZGRADELED wall washer ZA ZGRADE

 Rasvjeta ima vitalnu ulogu u vođenju posjetitelja kroz iskustvo muzeja ili galerije; od trenutka kada posjetitelj prilazi vanjskom pročelju, put je započeo. Od stvaranja utiska pri dolasku do kontemplacije unutar izložbe, osvjetljenje ima ključnu ulogu:

- Može se koristiti za promjenu raspoloženja izložbenog prostora

- Može se koristiti za privlačenje oka zapanjujućeg umjetničkog rada ili skulpture

- Suptilna igra svjetla i tame može se koristiti za vođenje putovanja posjetitelja kroz muzej ili galeriju…..

 „FORMA POSTOJI SAMO KROZ SVJETLO A NAŠE POIMANJE SVIJETA OKO NAS POSVE OVISI O SVJETLU.“ CLAUDE MONET

CLAUDE MONET IN MUSEUM

Uvođenjem LED rasvjete možete

 

Led rasvjeta u standardnoj galeriji

Iako su LED diode prisutne na tržištu već neko vrijeme, tek je u posljednjih nekoliko godina razina kvalitete svjetla dovoljno poboljšana da bi bila prikladna za korištenje u muzejima i galerijama.

Postoji nekoliko prednosti LED dioda. Prvi je dug životni vijek - oko 50.000 sati, što iznosi 17 godina imajući u vidu radno vrijeme muzeja i galerija. Ovaj dugi rok trajanja znači smanjenje troškova održavanja za muzeje.

LED OSVJETLJENJE SLIKA U MUZEJULED OSVJETLJENJE SLIKA U MUZEJU1

Svjetlost je čest uzrok oštećenja knjižnice i arhivske zbirke. Papir,vezovi i mediji (tinte, fotografski
emulzije, boje i pigmenti) su posebno osjetljive na svjetlost. Tradicionalne svjetiljke, čak i sa zaštitnim
filterima mogu vrlo brzo oštetiti izloške u muzejima. Svjetlost emitirana putem LED dioda sadrži vrlo malo infra crvenog zračenja i ništa ultravioletnog, što znači da osjetljivi objekti možda neće morati imati dodatne filtre. Imajte na umu da i same LED diode stvaraju toplinu i ta toplina treba biti ispravno odvođena.

LED OSVJETLJENJE SKULPTURA U MUZEJU

Energetska učinkovitost za LED rasvjetu je snažna, a mnogi muzeji već su instalirali ovu vrstu rasvjete kako bi smanjili emisiju ugljika i istovremeno uštedjeli novac. Istraživanje Carbon Trusta iz muzeja Manchester u 2008. godini pokazalo je da rasvjeta čini 50% ukupne potrošnje energije. Osim uvođenja senzora zauzetosti prostora i programabilnih kontrola rasvjete, muzej je zamijenio fluorescentne cijevi i dikroičke svjetiljke sa novim LED svjetiljkama. Ne računajući uštedu na godišnjem održavanju, cjelokupna investicija vratila se kroz uštede na energiji u roku od 18 mjeseci. 

Osim toga, uvođenjem strategije punog osvjetljenje galerije samo kada su prostori otvoreni za javnost mogli bi se i dodatno uštedjeti, kao i potencijalno smanjenje potrošnje zračnog hlađenja putem klime, a koje će se sigurno dogoditi zbog smanjenja projekcije topline putem rasvjete.