PROFESIONALNA LED RASVJETA

ČEMU SLUŽE SENZORI

ČEMU SLUŽE SENZORI

Svjetlo svijetli za ljude a ne za prostor – temelj je svakog planiranja svjetla

Kako se troškovi energije povećavaju, sposobnost da se zna kada je soba prazna odigrala je važnu ulogu u upravljanju troškovima rasvjete. Općenito, senzori pružaju način da se svjetlost koristi samo kada je prostor zauzet. U novije vrijeme, uvođenje "pametne tehnologije" ima senzore u središtu prikupljanja podataka, iako su podaci koje ti sustavi koriste  znatno detaljniji nego jednostavno saznanje  kada je soba zauzeta.

Detektori posjeda mogu se podijeliti u dvije osnovne kategorije 

Detektori pokreta rade upravo ono što kažu. Oni su dizajnirani za primanje signala, obično toplinski potpis osobe koja ulazi u prostor, a zatim aktivira osvjetljenje. Važno je da oni otkrivaju pokret. Osjetilna glava sastoji se od zona za otkrivanje i to je kretanje izvora topline (osobe) iz jedne zone na drugu, što uzrokuje aktiviranje uređaja.

Detektori pokreta rade vrlo dobro u prostorima gdje je kretanje više ili manje stalno; na primjer, u kupaonicama, hodnicima i garažama. No, bilo je mnogo incidenata senzora pokreta koji prebacuju svjetlo kad više ne može otkriti kretanje - kao kad netko radi na stolu ili sjedi tiho čitajući knjigu.

Detektori prisutnosti su prikladniji tamo gdje je fizičko kretanje ograničeno. Učinkovito, oni rade na isti način kao i detektori pokreta, ali su podešeni na manje pokrete preko senzorske glave. Općenito su skuplji od uobičajenih detektora pokreta.

Postoji, međutim, treći, relativno novi dodatak polju.

Detektori odsutnosti su dizajnirani da isključe rasvjetu kad senzori razumiju da je soba prazna, ali ne uključuju svjetlo kad netko ulazi u sobu. To je prepušteno ljudskom biću da odluči.

SENZORI

Postoje četiri vrste senzora:

 PIR detektor

Pasivni senzori infracrvenih zraka (PIR passive infra-red) rade u infracrvenom spektru, koje ljudska bića emitiraju u obliku topline iz tijela. Kao što "pasivni" dio imena sugerira, PIR zapravo ne radi ništa. To je pasivni uređaj koji prima toplinske signale iz okruženja. Detektor se sastoji od matrice senzora koji detektiraju kretanje toplinskog potpisa od jednog senzora do drugog. To tumači kao osobu koja se kreće unutar okoliša i uključuje svjetla.

pir senzor

Učinkovitost bilo kojeg PIR određuje se osjetljivost senzora. PIR je osigurao izvornu osnovu otkrivanja popunjenosti i detektori pokreta bili su čisti i jednostavni. Najnovija dostignuća poboljšala su osjetljivost PIR jedinica povećanjem matrice senzora, tako da su sposobni učinkovito raditi i kao detektori prisutnosti.

Mikrovalni detektor

Mikrovalni detektori su suprotni od pasivnih - oni imaju tendenciju da su zaista vrlo zaposleni. Uključuju redovite mikrovalne impulse po cijelom prostoru, a zatim mjere reflektirane signale. Reflektirani signal se mijenja kada  pokretni objekt - najvjerojatnije osoba - ulazi u polje detektora, pokrećući rasvjetu.

Dok se infracrveni detektori oslanjaju na vidljivost da budu učinkoviti, mikrovalna detekcija može 'vidjeti' kroz većinu građevinskih materijala (iako mikrovalovi ne prodiru u metale). To može biti problem, naravno, jer otkrivanje kretanja u susjednoj sobi obično nije potrebno. Senzori moraju biti postavljeni na odgovarajuću razinu.

mikrovalni senzormikrovalni senzor

Postoje zabrinutosti oko mikrovalnog zračenja. Proizvođači mikrovalnih senzora ističu da je zračenje tih uređaja vrlo malo. U tijeku su istraživanja o mogućim učincima izloženosti radiofrekventnom zračenju. Još uvijek nema dokaza da ekspozicija mikrovalova na tim razinama dovodi do veće učestalosti raka (primarna zabrinutost), iako Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) klasificira radiofrekventno zračenje kao 'eventualno' kancerogeno prema ljudima. Stvarna zabrinutost je širenje RF izvora i treba li se brinuti o akumulativnom učinku mikrovalova u našim unutarnjim okruženjima.

U nekim dijelovima svijeta, tvrtke ne vole koristiti riječ "mikrovalna" kada opisuju ovu vrstu detektora. Zabrinuti su jer će javnost povezati mikrovalni senzor s daleko moćnijom mikrovalnom pećnicom. Često se opisuju kao detektori visoke frekvencije (HF).

Svi mikrovalni detektori moraju biti u skladu s ANSI standardom IEEEC95.1 - 1999: standard za razinu sigurnosti u odnosu na izloženost ljudima na radiofrekventnim elektromagnetskim poljima 3kHz - 300GHz

Ultrazvučni senzor

Ultrazvučna detekcija djeluje na isti način kao i radar i sonar - zvučni signal širi se u prostoru i zatim se analizira reflektirani zvuk. Detektor prepoznaje pozadinski signal, a ako se promijeni, pretpostavlja se da je nešto ušlo u prostor. U stvari, ultrazvučni detektor zauzetosti sastoji se od malog zvučnika koji prenosi zvučne valove i mikrofona koji odbija reflektirane valove.

ultrasonični senzorultrasonični senzor

Zvučni valovi se prenose na oko 40 kHz, što je znatno iznad razine ljudskog sluha. Važno je napomenuti da psi mogu čuti do 60 kHz a kitovi, dupini i šišmiši i iznad 100 kHz. Dok dupinima ne smetaju ultrazvučni detektori zauzetosti u svakodnevnom životu, psi i šišmiši mogu reći drugačiju priču.

Pametni senzor

Pametni senzori slični su PIR-u jer su pasivni uređaji, ali umjesto čitanja infracrvenih signala čitaju vidljivu svjetlost unutar elektromagnetskog spektra. Oni traže kretanje kroz matricu senzora koju čini glava senzora. Zanimljiva i izazovna tema s čitanjem vidljivog svjetla je da pametni senzor stvara sirovu kameru. Inteligentni senzori stvaraju mnogo materijala u prikupljanju podataka, prikupljajući sve vrste podataka za reviziju i analitičke svrhe. To izaziva zabrinutost oko zaštite podataka i osobne privatnosti. Proizvođači inzistiraju na tome da njihovi senzori nisu dovoljno osjetljivi za identifikaciju pojedinaca, ali je pitanje osobne privatnosti sve veći problem. Krajnji korisnik za prikupljene podatke je, naravno, softver koji ga interpretira, a važno je da se ograničava na tehnologiji prepoznavanja znakova.  

pametni snezor

Za aplikacije gdje su detaljnije informacije o korisnicima prostora stvarno korisne (kao što su domovi za njegu), plenopticno osvjetljenje polja je korisna tehnika. Senzori mogu prepoznati ne samo prisutnost osobe nego i njihovu veličinu i da li stoje, sjede ili leže.