PROFESIONALNA LED RASVJETA

NAUČITE SVE O LED TRAKAMA

NAUČITE SVE O LED TRAKAMA

 

LED je na osnovnoj razini rešetkasti silicij (Si). Priroda ovog atoma kada je u kombinaciji s drugim atomima Si oblikuje mrežu ne-nabijenih veza između sebe. Ovo stanje čini čisti Si bez vodljivosti što znači da neće provoditi električnu struju. Znanstvenici su pronašli način da se dozvoli energiji da prođe kroz rešetkasti silicij zamjenom minimalne količine silicija s drugim materijalima i organizira ih na način da se kontrolira protok energije.  Dioda, kao u LED (dioda koja emitira svjetlost), kombinacija je različitih materijala koji to čine i zbog toga se emitira svjetlost. Kako struja prolazi kroz ove materijale, elektroni u spoju postaju uzbuđeni i emitiraju fotone svjetlosti. Materijali koji se koriste u radu rešetke mogu davati različite boje i intenzitete emitirane svjetlosti.

Led rasvjeta lux led trake

LED traka je fleksibilna traka s LED diodama koju možete staviti gotovo bilo gdje i dodati snažnu rasvjetu u svoj prostor u različitim bojama i jačini svjetla. U tehničkim podacima o traci, ali i na samoj traci, naveden je istosmjerni napon na koji se traka smije priključiti. Uobičajeno je 12V ili 24V istosmjerni napon (istosmjerna struja-većina LED traka na tržištu koriste niskonaponsko DC napajanje), međutim na tržištu postoje i trake na napon 220V (izmjenična struja - električna energija koja se koristi u većini domova i poslovnih prostora. Naponski vod i broj se razlikuje od zemlje do zemlje. U Hrvatskoj je napon 220V), što nikako ne preporučamo za upotrebu amaterima – ostavimo korištenje te vrste traka profesionalcima.  Uobičajeno je da se LED trake pakiraju u kolutima po 5 m i na poleđini imaju samoljepivu traku. Traku je potrebno ugraditi u metalni profil kako bi se toplina iz LED dioda prenijela u okolinu i na taj način osigurala dugovječnost trake, kako je i označeno na samom proizvodu.

 

LED DIODE

 Led rasvjeta lux led trake

LED trake mogu biti proizvedene s različitim LED diodama. Najčešće korištene verzije su 5050, 3528, 3014, 2835, 3020, 5630…

Led rasvjeta lux led trake

Četiri znamenke predstavljaju veličinu čipova u milimetrima. Koreliraju s veličinom čipa u milimetrima. Na primjer, čip 3528 je 3,5 mm x 2,8 mm.

SMD 5050 LED

Led rasvjeta lux led trake 

               

Jednostavno rečeno, ovi LED čipovi nazivaju se SMD 5050 jer su dimenzije čipova 5,0 mm x 5,0 mm. Oni imaju 3 LED diode u jednom kućištu (ponekad se nazivaju tri-čipovi), i daju više svjetla od pojedinačnih 3528 LED čipova.

Koriste se kada je potrebno malo osvjetljenja za područje projekta, a osobito RGB svjetla za promjenu boje. Teoretski, uspoređujući isti broj čipova, LED diode SMD 5050 mogu ponuditi 3 puta veću svjetlosnu snagu od 3528, pa je LED 5050 prikladan za osvjetljavanje područja koja mogu biti izložena visokoj razini ambijentalnog osvjetljenja. Međutim, budući da su veće u veličini, može ih biti na traci samo toliko koliko ih fizički stane na PCB. Postoje neka ograničenja kada koristite 5050 na taj način. Iako proizvode više topline od manjih čipova, i dalje su te vrijednosti drastično niže od ostalih mogućnosti osvjetljenja. Ove vrste LED dioda zahtijevaju deblje PCB da se toplina izvuče dalje od čipova. 5050 razlikuje se od 3528 LED-ova jer 5050 može kombinirati tri različita čipa unutar kućišta kako bi stvorili milijune varijacija boja. Iako se 5050 čip može koristiti u aplikacijama u jednoj boji, 5050 LED dioda  je bolja za RGB a 3528 visoke gustoće bolja za aplikacije u jednoj boji.

 

SMD 5630 LED

Led rasvjeta lux led trake 

5630 dioda ima dimenzije 5,6 mm x 3,0 mm. Veća LED ne znači uvijek više svjetla ali u ovom slučaju 5630 čip daje daleko više svjetlosti od uobičajenih 5050 SMD.  LED trake montirane s 5630 SMD-om proizvode više topline nego neki drugi LED čipovi. Zbog toga preporučujemo ugradnju 5630 SMD s aluminijskim profilom ili debljim i širim PCB-om. Bez toga, vaša LED svjetla vjerojatno će brzo smanjiti svjetlost jer je pregrijavanje najveći nepovoljni doprinos svjetlini i vijeku trajanja LED dioda.

 SMD 3528 LED

 Led rasvjeta lux led trake

Zovu se SMD 3528 jer je dimenzija čipa 3,5 mm * 2.8 mm. Ova su svjetla izvrsna za pozadinsko osvjetljenje TV-a, osvjetljenje zidova, akcentualnog osvjetljenja, pod stolovima i ormarićima, barovima itd. 3528 LED diode mogu biti najisplativije, ali neće biti tako svijetle kada se pojedinačno uspoređuju s čipom od 5050, ali kad ih ima 600, mogu biti svjetlije od 5050 traka. Obratite pozornost na broj LED dioda po metru.

Led rasvjeta lux led trake

 SMD 3014 LED

 Led rasvjeta lux led trake

3014 SMD LED čipovi su mnogo manji i puno učinkovitiji od mnogih ranijih SMD modela. Manja veličina dioda (samo 3,0mm x 1,4mm) znači da je moguće više njih dodati na duljinu trake - nudeći više svjetline, bez potrebe za više snage. 3014 SMD-često se koristi za specijalizirane LED diode s dvije boje bijele boje (CCT).

Njihova kompaktna veličina dopušta da dvije LED diode koje proizvode različite bijele nijanse postavljaju vrlo blizu jedna pored druge, što omogućuje miješanje raznovrsne palete različitih tonova bijele svjetlosti s jedne LED trake. (Sličan način postavljanja LED-a u boji RGB / RGBW).

  

 SMD 2835 LED

Led rasvjeta lux led trake 

 

2.8mm x 3.5mm, 2835 čip je za sada dostupan samo za bijele LED diode.

U praksi, možete vidjeti 2835 SMD kao učinkovitije zamjene za 5050 - proizvodi 20% više svjetla, ali s manje zagrijavanja. Svaki 2835 SMD troši 0,2W (5050 SMD troši 0,24W), tako da je potrošnja oko 12W/m u usporedbi s 14,4W/m za 5050 SMD, sa 60 LED/m. Budući da je 2835 SMD manji i da se ne zagrijava, moguće je montirati do 120 LED/m , koje troše 24W/m.

                            

POTROŠNJA ENERGIJE I LUMENI

 Led rasvjeta lux led trake

 

Kod izbora LED traka moramo obratiti pozornost na slijedeće: napon, snaga, boja svjetla, duljina, lumeni, i razmak odnosno količina ledica po metru. LED trake s različitim količinama dioda po metru stvaraju različit doživljaj  rasvjete. LED trake s gušćim rasporedom imaju ravnomjerniju svjetlost. To znači da ćete s manjim udaljenostima između dioda također manje vidjeti i praznine između svake LED diode. Ako su LED diode rjeđe, odnosno razmak između njih je veći, vidjeti ćete više „tamnih rupa“

Uobičajen broj dioda na traci po metru je 30, 60, 70, 120, 126, 228, 240…

 

Lumen je mjerenje svjetlosnog toka (svjetlosne snage) koju percipira ljudsko oko. Zbog rasvjete sa žarnom niti, svi smo navikli koristiti vate za mjerenje svjetline svjetlosti. Danas koristimo lumen. Lumen je najvažnija varijabla prilikom odabira LED svjetiljke koja vam je potrebna.

Lumen (simbol lm) je pravi alat za mjerenje snage koju daje rasvjetno tijelo, i to je broj koji biste trebali tražiti prilikom kupovine LED dioda. Lumenima  se mjeri ukupna vidljiva količina svjetla koju neki izvor svjetlosti daje u bilo kojem smjeru.

 

 ŠTO ZNAČI CRI I ZAŠTO JE VAŽAN KOD IZBORA LED TRAKA

 Led rasvjeta lux led trake

Ne možete razlikovati crne i plave čarape u ormaru? Možda vaš trenutni izvor rasvjete ima vrlo mali CRI! Nije sva svjetlost jednaka. Indeks usporedbe boja (CRI) je mjerenje kako boje izgledaju pod izvorom svjetlosti u usporedbi s sunčevom svjetlošću. Indeks se mjeri od 0-100, a savršeno 100 indicira da boje pod izvorom svjetla izgledaju isto kao i pod prirodnim sunčevim svjetlom.  Ova ocjena pomaže mjerenjima u industriji rasvjete kako bi se prepoznalo prirodnost, nijanse, živost, preciznost naziva boja i sklad boja.

Visoka CRI rasvjeta jednako je vrijedna u kućnoj uporabi, jer može transformirati sobu naglašavajući pojedinosti dizajna i stvarajući ugodan, prirodni osjećaj.

- Svjetla s CRI mjerenjem većim od 80 smatraju se prihvatljivijom za većinu aplikacija.

- Svjetla s CRI mjerenjem većim od 90 općenito se smatraju "High CRI" svjetlima.

 

REZANJE TRAKE

 Led rasvjeta lux led trake

LED traka se može rezati svakih nekoliko centimetara, uobičajeno je na svakih 5cm.  Na taj način možete sami dizajnirati svoju rasvjetu bez brige o potrebnoj količini prostora ili višku trake. Pazite da režete samo gdje je označeno, uobičajena oznaka su male škare.

SAVITLJIVOST  

Led rasvjeta lux led trake

LED trake su fleksibilne i mogu se savijati vertikalno do 90 stupnjeva. To vam omogućuje da dodate svjetlo na mjesta za koja ste prethodno mislili da je  nemoguće

Led rasvjeta lux led trake

 

Na tržištu postoje i varijante 3D fleksibilne trake; one se koriste na mjestima gdje je nužno potrebno često savijanje; koriste je profesionalci.

 

 Led rasvjeta lux led trake

 

TEMPERATURA BOJE SVJETLA

Led rasvjeta lux led trake

Temperatura uzajamno vezanih boja (engl. correlated color temperature – CCT) je mjera bjeline izvora svjetlosti, u usporedbi s crnim tijelom.

LED trake se mogu proizvesti tako da emitiraju različite pojedinačne boje i imaju mogućnosti mijenjanja boja. Boja svjetlosti može se kvalificirati s obzirom na temperaturu boje. Bijelo svjetlo mjereno je u Kelvinima (K). Većina bijele svjetlosti pada u spektru između 1800K i 6500K. Pri vrijednosti 3000K i niže, svjetlo je znatno toplije. Na drugom kraju spektra, kada se približavamo 6500K, svjetla imaju hladniji ton.

 Led rasvjeta lux led trake

 

Na tržištu postoje trake koje u sebi imaju mogućnost obje boje svjetla (toplu i hladnu), ili varijanta RGB+W, koje se sve više koriste – međutim cijena im je veća.

Topla bijela / hladno bijela  

 Led rasvjeta lux led trake     

 RGB+W  

Led rasvjeta lux led trake

 

LED BINNING I ODABIR

 Led rasvjeta lux led trake

LED čipovi se grupiraju ili kategoriziraju u skladu s njihovom svjetlinom (lumen), bojom (dijagramom kromatike) i naponom. LED binning je učinkovita metoda za prevladavanje varijacija u proizvodnji LED dioda koje vode do bolje kvalitete i dosljedne svjetlosti krajnjem korisniku.

To je jedan od najvažnijih čimbenika LED tehnologije. Upotrebljavamo istu boju BIN za svaku proizvodnju LED dioda unutar njihovih temperatura boja. To znači da kada naručite 3.000K toplo bijelo svjetlo LED trake danas i naručujete isti proizvod iduće godine, neće biti primjetnih razlika u ljudskom oku.

Miješanje LED dioda za stvaranje različitih boja je uobičajena praksa za stvaranje bijele svjetlosti potrebne za unutarnje LED svjetiljke, kao što su uredi i domovi. Neki proizvođači pridržavaju se standarda za proizvodnju LED dioda za bijelo svjetlo. ANSI C78.377-2008 LED binning standard, na primjer, određuje raspon kvalitete boja preporučenih za opću rasvjetu. Iako proizvođači LED-a mogu proizvesti visokokvalitetne LED diode koje se blisko podudaraju, izuzetno je teško dosljedno proizvesti točno isti LED. Proizvodnjom u rasponu kvalitetnih boja (kromatike) preporučenih u ANSI-u, proizvodni proces je učinkovitiji, a krajnji proizvod je jeftiniji. U rasponu od preporučene boje, dvije ili više LED dioda mogu se kombinirati kako bi se dobili ispravan izlaz boja - baš kao i ako vam nedostaje zelena boja, možete kombinirati plavu i žutu boju kako biste postigli isti rezultat.

Standardi i kodovi, kao što je ANSI, stvaraju paralelogram na dijagramu CIE 1931 kromatike koji određuje preporučeni raspon. Ovi paralelogrami temelje se na MacAdamovim eksperimentima i nalazima samo kod vidljivih razlika. Paralelogrami nisu iscrtani po dijagramu CIE 1931 kromatike, već se usredotočuju na vrlo specifično područje dijagrama povezano s bijelim svjetlom  i crnim tijelom (BBL).

 

DIMENZIJE TRAKE

Led rasvjeta lux led trake

Uobičajeno je da trake dolaze u širini 8mm, 10mm ili 12mm i debljini 2, 3, 5mm…

Naravno da postoje i druge varijante kao što je traka duple širine   (15mm, 20mm) ili trodupla širine 30mm

 Led rasvjeta lux led trake

Također postoje i vrlo uske trake - Ultra slim led trake, širine 3.5mm do 5mm

 Led rasvjeta lux led trake

LJEPLJENJE TRAKE

 

 Led rasvjeta lux led trake

Na poleđini trake nalazi se jako 3M ljepilo koje dozvoljava lijepljenje na skoro sve površine i omogućuje vrlo jednostavnu i sigurnu instalaciju. Za teže trake preporučujemo uporabu nosača za dugotrajniju montažu.

PRIGUŠENJE SVJETLA

 Led rasvjeta lux led trake

Trake su prilagođene na prilagođavanje jačine svjetla; uobičajeno rade na sve automatske sisteme i DMX sisteme, zidne dimmere i dimmere na daljinski. Važno je osigurati kompatibilnost između dimmera i napajanja.

IP ZAŠTITA

 Led rasvjeta lux led trake

Sustav ocjenjivanja koji određuje sposobnost proizvoda da može raditi u različitim okruženjima, IP je akronim "Ingress Protection" ili "Zaštita pri ulazu". To je mjerenje zaštite koju će predmet imati protiv čvrstih predmeta (prašina, pijeska, prljavštine itd.) i tekućina. IP ocjena se sastoji od 2 broja. Prvi se broj odnosi na zaštitu od čvrstih predmeta (prašina,prljavština itd.), dok se drugi odnosi na zaštitu od tekućina.    

 Led rasvjeta lux led trake

Led rasvjeta lux led trake

 

 

 

PRIMJER - 1.broj - 6 označava zaštitu od prašine i prljavštine a 2.broj - 5 zaštitu od vodenog mlaza iz bilo kojeg smjera

Na tržištu ima kvalitetnih traka za vanjske prostore, bazene, fontane, podmorje koje moraju biti u zaštiti IP68

 

 Led rasvjeta lux led trake

primjer ip68

Led rasvjeta lux led trake

 

NAPAJANJA  ZA LED TRAKE

Led rasvjeta lux led trake 

U tehničkim podacima o traci, ali i na samoj traci, naveden je istosmjerni napon na koji se traka smije priključiti. Uobičajeno je 12V ili 24V istosmjerni napon (istosmjerna struja- većina LED traka na tržištu koriste niskonaponsko DC napajanje)  S obzirom na Vaš izbor led trake, i napajanje mora biti adekvatno – za led trake 12V i napajanje mora biti na 12V istosmjerne struje odnosno za led traku 24V napajanje mora biti na 24V istosmjerne struje. Napajanje koju trebate ovisit će o dužini i snazi LED trake koju koristite za svoj projekt. Ispravno napajanje potrebito za projekt LED rasvjete lako je izračunati.  Potrebni izvor napajanja ovisi o duljini LED trake koju ćete montirati.

Kao primjer, uzeti ćemo LED traku snage 4,8W/m a dužina koju koristimo je 5m. Kod napajanja potrebno je uračunati  najmanje 20% više snage:

4,8W x 5m = 24W potrošnje + 20% = 28,8W dakle treba nam napajanje od 30W

Ako želimo spojiti nekoliko traka na jedno napajanje, moramo izračunati snagu koju te trake zajedno troše i opet dodati min. 20%.

Ukoliko LED traku montirate u vanjskom prostoru ili u prostoru gdje ima vlage (kupaonica, kuhinja) svakako je poželjno pribaviti napajanje sa adekvatnom IP zaštitom.

Želite li montirati i prigušivač svjetline, napajanje mora biti kompatibilno s uređajem za upravljanje intenziteta svjetla (dimmerom)

 

Primjeri spoja :

Led rasvjeta lux led trake

Led rasvjeta lux led trake

Led rasvjeta lux led trake

Led rasvjeta lux led trake 

 Led rasvjeta lux led trake

spajanje led trake napon 12VDC ili 24VDC - izrada reklamnog panela

 

PROFILI ZA LED TRAKE

 Led rasvjeta lux led trake

LED aluminijski profili profesionalni su alat za upotrebu i ugradnju LED linearne rasvjete. LED aluminijski profili djeluju kao zaštitno kućište za LED trake. Nijedan profesionalni projekt ne završava bez upotrebe aluminijskog profila. Osim zaštite LED traka od elemenata, aluminijski profili također štite LED trake djelujući kao hladnjak i čuvaju im vijek trajanja. Premda nisu vodonepropusni, profili mogu spriječiti vlagu. (Za veću zaštitu od vode, razmislite o instalaciji IP67 LED trake u profil.) Međutim, aluminijski profili funkcioniraju i više od zaštitnog kućišta, oni su također dizajnirani kao alat za osvjetljavanje dizajnerskih elemenata. Profili mogu biti urezani u podove, stropove, pločice, prilaze; Koriste se za osvjetljavanje stubišta; Ili stvaraju učinkovite linearne svjetiljke,  a difuzori pružaju glatku, mekanu svjetlost. Postavljanjem LED trake u profil možete stvoriti 'gotov' izgled u usporedbi sa „sirovom“ trakom - što je idealno ako je proizvod instaliran na mjestu gdje će biti jasno vidljiv.

Ugradni LED aluminijski profili trake pogodni su i za osvjetljavanje odabranih elemenata namještaja, kao što su ormari, police, ladice ili ormarići.

  

 Led rasvjeta lux led trake

 

Nadgradni aluminijski profili idealni za montažu izravno na bilo koju ravnu površinu s dodatnim nosačima za montažu.

 Led rasvjeta lux led trake

 

 Led rasvjeta lux led trake