PROFESIONALNA LED RASVJETA

SPAJANJE I POSTAVLJANJE LED TRAKE - PRAVILA

SPAJANJE I POSTAVLJANJE LED TRAKE - PRAVILA

Odlučili ste postaviti LED traku u Vaš poslovni prostor, ili u Vaše stambene prostorije. Nabavili ste traku, napajanje, aluminijske profile, pokrove, kontroler, pojačivač signala, konektore...
NISTE? Surprised
Imate samo jako veliku želju da vam traka lijepo svijetli i stvara ugodan ambijent, ili eventualno imate samo traku. U ovom članku upoznati ćemo Vas sa popisom potrebnog materijala i pokušati ćemo Vam približiti postupak postavljanja i spajanja LED traka. Stojimo i dalje kod mišljenja da takve poslove treba prepustiti stručnjaku (nemojte ovo pokušavati sami kod kuće!) ali uvijek ima ljudi koji vole sami nešto napraviti i vole učiti nove stvari, takozvani hobisti ili "Do It Yourself" (DIY) majstori. 

Ovo je za Vas... Cool

Uživajte!!! 

Dakle krenuti ćemo s popisom materijala:

  1. Traka u odgovarajućoj dužini - uobičajeno se trake prodaju u kolutovima po 5m, dakle izračunajte koliko će Vam trake biti potrebno. Više o trakama 
  2. Napajanje - s obzirom na dužinu trake i snagu u W koju troši, morate izračunati koje će Vam napajanje biti potrebno. Više o tome pročitaje u našem članku
  3. Aluminijski profil i pokrov - svakako želite postaviti aluminijski profil, koji ne služi samo za ukras, već ima i funkciju hlađenja. Više o profilima pročitajte ovdje 
  4. Kontroler - naročito zanimljiv kod RGB traka, njime upravljamo kombinacijom boja i jačine svjetla
  5. Pojačivač signala - RGB pojačalo savršeno je za dugačke instalacije RGB traka. RGB pojačalo uzima signal iz prvog koluta i pojačava ga na sljedeći kolut. Potrebno je priključiti napajanje odgovarajuće veličine na pojačalo kako bi se ispravno pokrenuo. Pojačalo je potrebno zbog onoga što se zove "pad napona". Dakle, kod većih duljina LED trake, napon pada i  traka na kraju svijetli slabije od trake na početku. Inače se trake uobičajeno spajaju paralelno, ne serijski, upravo zbog pada napona i gubljenja signala, međutim upotrebom pojačivača signala mogu se spajati serijski ili kombinirano paralelno-serijski.
  6. Konektori za spajanje više komada led traka - mogu se koristiti, ali i ne moraju, ukoliko ste spretni s lemilicom. PAŽNJA - ne koristiti predebele žice kod spajanja, jer je potrebno više topline za lemljenje, te se time oštećuju tanki lemovi u samoj traci. Isto tako nije preporučljivo previše dugo lemiti i "prčkati" po mjestu lemljenja.

PRAVILA ZA POSTAVLJANJE :

Najpametnije je sve pripremiti i isprobati u radionici, ako je imate, odnosno na podu ili stolu. Na taj način izbjeći ćete duplo ili višestruko postavljanje same trake, u slučaju da nešto niste dobro napravili.

Kod isprobavanje trake, važno je napomenuti da traku NE SMIJETE priključiti na izvor struje dok je zamotana u kolutu. Traka razvija toplinu koja se nema gdje odvesti i na taj način traka se može uništiti. Dakle, traku prije isprobavanja svakako razmotati.

Kada ste točno izmjerili dužinu koja Vam treba, potrebno je odrezati višak. OPREZ, traka se ne reže bilo gdje - malim škarama označeno je na traci točno mjesto predviđeno za rezanje, uobičajeno svakih 5cm.

Sada slijedi spajanje odnosno lemljenje trake na žicu, vrlo oprezno, kratko i precizno. Žica koju ćete upotrijebiti ne treba biti debela i boje je da nije debela. Dovoljna je žica debljine 0,5mm. Uzmite u obzir da će veća udaljenost napajanja od trake dovesti do malog pada napona, dakle bolje je napajanje smjestiti što bliže LED traci. Ako je traka namijenjena za vanjsku upotrebu sa jačom IP zaštitom, pobrinite se da i svaki spoj zaštitite termo bužirom.

Nakon toga spojite traku na napajanje i isprobajte je. Ukoliko sve radi kakao želite, krenite na postavljanje aluminijskih profila. 

U profile traku je najbolje zalijepiti i dodatnim tankim slojem ljepila, jer ljepljiva traka koju svaka traka ima na poleđini može od topline popustiti. 

Postavite pokrov na aluminijske profile i završne čepove - Vaš projekt je gotov.