PROFESIONALNA LED RASVJETA

PREDNOSTI LED RASVJETA U PERADARNIKU

PREDNOSTI LED RASVJETA U PERADARNIKU

PREDNOSTI LED RASVJETA U PERADARNIKU
 
OBJAVLJENO KOL 28, 2014 
 
Koke nesilice smještene u objektima opremljenim LED sustavom proizvedu veću količinu jaja sa boljom kakvoćom, razvijaju se kvalitetnije u zrele koke  te je dokazano poboljšanje zdravstvenog standarda u odnosu na piliće podignutim pod standardnim svjetlosnim izvorima.
 
Korištenjem LED RASVJETE proizvođači peradi i peradari  mogu očekivati:
 
• Niže troškove rasvjete
• Povećanje i razvoj koštano-mišićne mase
• Ranija zrelost kod pilića koji se uzgajaju za buduće nesilice
• Povećanje proizvodnje jaja i kvalitetu
• Regulirane reprodukcijske cikluse
• Povećanu duljinu reproduktivnog života
 
Osim toga, poljoprivrednici mogu prilagoditi boju LED svjetla za promicanje određenih ishoda.
Na primjer, koristeći crvenu svjetlost, poljoprivrednici mogu potaknuti reprodukcijsku aktivnost i smanjiti količinu hrane potrebnu za nošenje  jaja – dokazano je da nije bilo razlike u veličini, ili kvaliteti jaja. S LED crvenim svjetlom može se povećati proizvodnja jaja i do 38 posto, a smanjiti potrošnju hrane za 20 posto.
 
Sustavi LED rasvjete pružaju povećanu proizvodnju jaja, manju smrtnost, više udarnog razdoblja proizvodnje, i poboljšanu dobrobit životinja. Uz uštedu energije, sustavi LED rasvjete su dizajnirani da oponašaju spektralne krivulje za perad i pružaju tehnologij prigušivanja svjetlosti za poboljšanu produktivnost. Uz LED rasvjetu i prigušivanje programa za intenzitet svjetla, fotoperiod i spektar boja može sve biti pod kontrolom za bolje performanse.

Fioziologija peradi omogućuje im da koriste ultraljubičasto A-B svjetlost za pretvorbu vitamina D , kalcij i fosfor za formiranje kosti, imunološki sustav, krv, tlak i cirkulaciju, razvoj mišića

Svjetlo koje vide : Ptice imaju 4 vrste single-konus fotoreceptora i tetra-kromatski vid u boji, te dodatni 5. single-konus osvijetljenosti za otkrivanje pokreta. Infracrveno svjetlo doživljava kao toplinu.

Prema nekim znanstvenim istraživanjima, plava boja najbolje i najefikasnije umiruje pile te mu potiče stadij potpunog mirovanja. To se koristi kod različitih zahvata, npr. lakše prikupljanje peradi prilikom prodaje.

Led Zelena boja  svjetla potiče rast pilića u ranim fazama razvoja, dok plava svjetlost potiče rast kasnije duž životnog ciklusa pilića.

Plava i zelena svjetlost poboljšavaju konverziju hrane i do 4%, a time i smanjuje troškove po kilogramu piletine i do 3%.

Zašto je LED rasvjeta u peradarniku superiorna u odnosu na tradicionalnu rasvjetu?

Vidljivo "bijelo" svjetlo zapravo se sastoji od niza boja,  što se može vidjeti kroz prizmu prelamanja disperzije svjetlosti.

Klasičnoj žarulji koja je najčešće u peradarnicima, nedostaju mnogi kritični dijelovi punog spektra koji se nalaze u sunčevoj svjetlosti. Na primjer, užarena žarulja (žarulja sa žarnom niti) stvara vrlo smanjenu količinu zelenog i plavog spektra.

CLF žarulja proizvodi samo uske trake boje spektra crvene, zelene i plave. Ove uske trake znače da je veliki broj bogatih boja valnih duljina koje se nalaze u sunčevoj svjetlosti izgubljen.

Sljedeća tablica prikazuje distribuciju boje klasične žarulje (gore) i CLF (dolje).

MOLIM POGLEDAJTE U PDF-u

Grafikon 1
 
 Usporedite ove ljestvice na sljedećem grafikonu ( molim pogledajte PDF) koji prikazuje spektar boja sunčeve svjetlosti. Vidljivo je koliko je slaba distribucija boja u tim tradicionalnim izvorima u odnosu na sunce. (sunčanu svjetlost)

 Grafikon 2

 Sada usporedite ta dva  grafikona sa slijedećim grafikonom  koji pokazuje spektar boja koje se nalaze u LED rasvjeti. Iako nije tako bogat bojama spektra, kao prirodna sunčeva svjetlost, LED svjetla rade daleko bolji posao spektra boja, ravnomjerna raspodjela boje koja je puno kvalitetnija u odnosu na klasičnu žarulju sa žarnom niti ili CLF. Molom pogledajte sliku 3 u PDF-u

 Grafikon 3

 KAKO LED diode smanjuju  troškove u poslovanju

Dr. Joey Bray Steven F. Austin University izračunava potrošnju energije LED dioda u odnosu na postojeće žarulje i HPS sustava rasvjete u proizvodnji peradi. Njegovo istraživanje je pokazalo da je prosječna farmi pilića koristeći klasičnu i HPS potroši 3,837 kWh  u jednoj godini.

 Ista "prosječna" Farma opremljena s LED rasvjetom troši samo 109 kWh u jednoj godini, što predstavlja uštedu od 95%.

 Kombinirana visoka pouzdanost i niski troškovi održavanja LED dioda znači da čak s višim početnim troškovima, a sa niskim troškovima energije i održavanja već u prvoj godini dolazi do znaćajne uštede sredstava koje se mogu preusmjeriti.  Primjer isplativosti molim pogledajte u PDF-u

 Prednosti; LED rasvjete može potaknuti proizvodnju peradi  

 

Datum objave: 5. lipnja 2014

  Energetski učinkovita, LED tehnologija čini tehnologija osvjetljenja vrijedno u aplikacijama znanosti. 

KEN MARRIN ispituje kako solid-state rasvjeta utječe na farmama peradi u smanjenju troškova za električnu energijune manje važno za povećanje proizvodnje.

Potražnja za hranom širom svijeta očekuje se da će se udvostručiti do 2030. Kako bi zadovoljili tu potrebu, proizvođači usvajaju nove tehnologije koje će im omogućiti da se poveća proizvodnja po nižoj cijeni s manje stresa na okoliš. Većina tih proizvodnih tehnologija usmjerena na jačanje tradicionalnih ulaza kao što su voda, zrak, hranjive tvari i stanovanje. Jedan uglavnom neistražena unos proizvodnja je svjetlo.

Pomoću LED rasvjeta i iskorištavanjem jedinstvenih spektralnih zahtjeva peradi, svinja, mliječnih krava, riba ili rakova, poljoprivrednici mogu smanjiti stres i mortalitet, regulira cirkadiurni ritam, te značajno povećati proizvodnju jaja, mesa i drugih izvora bjelančevina , uz znatno smanjenje potrošnje energije i drugih ulaznih troškova.

Kao što je navedeno u lipnju 2013 LED-Magazine članak , Mnogi stočari odnosno poljoprivrednici još uvijek koriste staru tehnologiju rasvjete u  stambenim i poslovnim prostorima i to žarulje od  60W, 80W i 100W Također te žarulje sa žarnom niti u stajama. Ove svjetiljke su MOŽDA pogodna za ljudski okoliš, ali ta žarulja nije isto što i sunce, a najbolje svjetlo za ljude nije nužno najbolje svjetlo za životinje. Životinje su se razvijale i žive pod utjecajem sunčevih zraka, čiji se spektar boja bitno razlikuje od onog  svijetla sa žarnom niti. Sunčeva svjetlost je kombinacija svih boja. Sl. 4a. prikazuje količinu svake boje koja se nalazi u svijetlu sunca u podne. Imajte na umu da su plave i zelene svjetlije od crvene u ovom trenutku dana. S4b, pokazuje količinu boje prisutne u tipičnom svjetlu sunca na kraju dana. Imajte na umu da je crvena sada svjetlija od zelene i plave.

 Molim pogledati u PDF-u/slike 4a i 4b